Tulcea. Cotă istorică a Dunării pentru această perioadă

De două săptămâni, nivelul Dunării a început să scadă vertiginos atingând ieri, 22 aprilie, pragul de 76 de cm.

Acesta este cea mai mică dintre cotele înregistrate în ultimii 5 ani, pentru acestă perioadă, iar previziunile Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor arată o tendință de scădere, cel puțin pentru următoarele 7 zile, anticipându-se un prag de 72 cm:

  • 2016 – 212 cm;
  • 2017 – 137 cm;
  • 2018 – 359 cm;
  • 2019 – 209 cm.

Se poate observa că minimul a fost înregistrat în anul 2017, iar cota preconizată se va situa aproape de jumătatea acesteia.

Temperatura de referință a apei, pentru toți anii respectivi, s-a situat între 11, 5 și 13, 4 C, dar situația devine îngrijorătoare și prin prisma condițiilor de înmulțire a peștelui, care urmează să depună icre. Acesta preferă japșe inundate, cu apă caldă, greu accesibile, iar în lipsa unui nivel al apei suficient de crescut este foarte probabil ca și ce a mai rămas din populația de peștele din Delta Dunării să se împuțineze și mai mult.

Anticipata reducere a numărului de vizitatori ai Deltei nu va salva nimic. Chiar dacă nu vor fi turiști, lăzile se vor umple ca de obicei, în prohibiție, și un eventual surplus va pleca pe drumurile deja bătătorite ale traficului licit sau ilicit, pentru că peștele nu știe dacă are sau nu acte. El este prins, și atât!

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns