Tulcea: flori antivirus
Cu toată străduința, nu am găsit niciun indiciu care să confirme existența vreunei legături între lalele și COVID-19, dar la Tulcea există!
O fi pe undeva, prin calculele edilului! În principiu, nu poți să nu te întrebi care ar fi rațiunea, din punct de vedere uman, social, chiar și administrativ în ultimă instanță, pentru acțiunea de plantare a florilor în gradenele orașului, care continuă ambițioasă ca Alinuța și azi, după o săptămână. Aș putea bănui existența unui contract încheiat de primărie cu Forțele Galactice ale Întunericului al cărui reziliere unilaterală ar avea consecințe absolut sinistre, peste scenariul cel mai negru al gripei chinezești, sau vreo grijă atentă pentru angajații de la spații verzi care ar rămâne fără obiectul muncii, pentru că este limpede nu li s-ar găsi altceva de făcut dacă banii respectivi ar fi relocați cu altă destinație. De exemplu, dezinsecția generală a orașului, pentru când va fi nevoie de ea sau ajutorarea persoanelor aflate în reală dificultate sau pur și simplu orice altceva care să contribuie la ameliorarea vieții oamenilor și a efectelor coronavirus.
Acum 10 zile, când situația generală era guvernată de cu totul alți parametri, pe alocuri un pic mai optimiști, primarul și viceprimarul, Constantin Hogea, respectiv Andaluzia Luca, anunțau aproape la unison că a început stropirea străzilor cu o soluție de apă și clor, afișând cu o oarecare satisfacție electorală, pe paginile respective de Facebook, un tub de tablă, moto-tractat ce-i drept, din care curgea un lichid, cu de la sine putere. Sunt sigur că nu le-a explicat nimeni faptul că umezitul carosabilului cu clor este egal cu zero pentru că dezinfecția trebuie să fie generală, inclusiv pe trotuare, pereți, spații verzi, etc, și se face cu tunuri pulverizatoare, nu cu tingirea pe stradă.
În pregătirile viitoare ce vor avea ca sursă și bugetul prevăzut pentru Zilele municipiului, promis deja de d-na vice în mod public, probabil că noua specie de lalele însămânțată va rezista efectelor clorului, nu de alta, pentru ca să fie frumos, să nu fie urât, sau pentru a mai rupe câte una în drum spre spital!
Ovidiu Ghionu