În prim-planTurism

TULCEA. Mâine începe Festivalul „Scrumbii de Florii”

Programul complet

În perioada 26-28 aprilie 2024, în Satul Pescăresc Tradițional, va avea loc prima ediție a Festivalului „Scrumbii de Florii”, organizat de Primăria Municipiului Tulcea.

Vineri seara va fi pre-inaugurată lucrarea de artă „Rugă pentru pace” semnată G.T.N., un artist tulcean a cărui viață și operă este învăluită de aventură și mister. „Rugă pentru pace” va zăbovi pe uscat preț de câteva zile, urmând a fi întregită cu noi elemente pentru a fi redată mediului ei natural: apa. Link video: https://fb.watch/rFFsJj55AC/

PROGRAMUL EVENIMENTULUI

Vineri, 26 aprilie 2024 (10.00 – 22.00)

10.00-14.00 [Cherhana]: Sesiuni de informare, Programul „Săptămâna Verde” (în colaborare cu cercetătorii INCDD)

12.00-14.00 [Satul Pescăresc]: Echitație cu Real Racing – plimbări cu trăsura, călare și parada cailor de rasă; Prezentare despre natură și aventură cu Dr. Ștefan Răileanu;

16.30 [Scenă]: Magitot (Marius Drăguș) – numere de magie și umor;

17.00 [Scenă]: Concert Deschidere: Ayana Cărare (Liceul de Arte, vioară/voce)

Concert „DUBIN” (folclor lipovenesc): Alexandra Listrat (garmoșkă/armonică), Ayana Cărare (vioară), Medea Uram (tobe), Mădălina Vărzaru (chitară bass)

18.00 [Scenă]: Concert Zagăn;

19.00 [Scenă]: Concert Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu;

La apus: Pre-inaugurare: „Rugă pentru pace” (instalație, autor G.T.N.)

Sâmbătă, 27 aprilie 2024 (10.00 – 22.00)

11.00-16.00 [Scenă] Ansamblul „Baladele Deltei”: concurs de folclor dobrogean pentru copii;

12.00-14.00 [Satul Pescăresc]: Echitație cu Real Racing – plimbări cu trăsura, călare și parada cailor de rasă cu Dr. Ștefan Răileanu;

14.00 [Cherhana]:

– Asociatia Ivan Pantzaichin – Mila 23: Puncte Gastronomice Locale – Revoluția Patrimoniului Gastronomic Românesc  

Workshopfish cu Tudor Vlădescu (lector la Culinary Institute of America, Singapore) –

Ateliere: 1. Mâncarea cinstită. 2. Profile de gust. 3. Simbolistica peștelui.

18.00 [Scenă]: Magitot (Marius Drăguș) – numere de magie.

Concert Taraf de Caliu (formulă completă, două ore)

Duminică, 26 aprilie 2024, (10.00 – 20.00)

12.00 [Sat Pescăresc]: Magitot (Marius Drăguș) – numere de magie pentru copii.

[Satul Pescăresc]: „Echitație cu Real Racing – plimbări cu trăsura, călare și parada cailor de rasă cu Dr. Ștefan Răileanu;

14.00 [Cherhana]: Proiecție filme științifice INCDD

15.00 [Cherhana]: „The cloud People” , proiecție de film în prezența regizorului Iulian Furtună

17.00-18.30 [Scenă]: Concert Mădălina Pavăl Orchestra.

DESPRE FESTIVAL, Comunicat de presă

”Primăria Municipiului Tulcea a demarat organizarea acestui eveniment, ce se dorește a deveni, în timp, un festival de referință pentru localnici și turiști. Evenimentul urmează a avea loc anual, la finalul de săptămână marcat de sărbătorirea Duminicii Floriilor, perioadă în care, în mod tradițional, se consumă pește, în special scrumbie. Menționăm și faptul că Municipiul Tulcea a depus cererea pentru înregistrarea mărcii ”Scrumbii de Florii” la OSIM, iar domeniul scrumbiideflorii.ro a fost achiziționat.

Scrumbii de Florii își propune să valorifice patrimoniul cultural al zonei Dobrogei de Nord, urmărind trei direcții:

  • Patrimoniu gastronomic;
  • Educație ecologică și de mediu;
  • Patrimoniu artistic, muzical și meșteșugăresc al comunităților etnice.

Pe parcursul celor 3 zile, pentru atingerea obiectivelor sus-menționate, propunem următoarele activități:

PATRIMONIU GASTRONOMIC

Evenimentul va avea în centrul atenției promovarea tradițiilor și preparatelor pescărești, în special a scrumbiei, un produs specific zonei municipiului Tulcea, deosebit de apreciat la nivel national și european. În acest sens, trebuie menționat și apreciat rolul deosebit jucat de agenții economici care au depus eforturi deosebite astfel încât „Scrumbia de Dunăre afumată” să primească aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP), fiind unul dintre puținele produse românești ce a primit această certificare.

Incinta Satului Pescăresc va fi gazda producătorilor locali de preparate din pește: Restaurantul Satului Pescăresc, Deltaica Seafood, Restaurant Ivan Pescar, Kotiga, Valentina’s Cuisine, Chef Gheorhiță, La Scăunele.

Vinuri dobrogene de la Crama La Sapata, Crama Hamangia, Casa de Vinuri Dobrogene.

Baclavale și alte produse turcești și tătărești

Plăcinte dobrogene, înghețată, waffle

Cocktail-uri, cafea de specialitate, nelipsita bere.

EDUCAȚIE ECOLOGICĂ

Părinții care vor sosi alături de copii vor avea ocazia de a-i îndruma spre atelierele creative pe teme ecologice, susținute de animatori, al căror scop este insuflarea unui comportament responsabil față de mediu.

Vor avea loc și prezentări adresate adulților, în scopul conștientizării acestora cu privire la fragilitatea ecosistemului din rezervația biosferei Deltei Dunării și la sustenabilitatea activităților piscicole. Vom pune la dispoziție o mare varietate de informații științifice, de la proprietățile benefice pentru organism al consumului de pește până la evoluția populațiilor de pește și a capturilor, modalități tradiționale și moderne de preparare etc.

ATELIERE (în incinta Satului Pescăresc):

  • Ateliere de creație – organizate în parteneriat cu Liceul de Arte „George Georgescu” din Tulcea. Vom asigura materiale de pictură și modelaj;
  • Ateliere de percuție, baloane modelabile, atelier de construit zmee din materiale reciclabile;
  • Ateliere de ecologie pentru copii (Săptămâna Verde) – în parteneriat cu INCDDD; Prezentări pe teme ecologice – în parteneriat ARBDD.

ZONĂ DE PICNIC – pe pajiștile situate între casele din Satul Pescăresc

Casele din Satul Pescăresc vor găzdui meștesugari, artizani și designeri locali sau invitați.

PROGRAM ARTISTIC – CONCERTE

Propunem publicului tulcean o serie de concerte ale unor artiști consacrați pe plan național sau internațional, în cadrul unui program ce va îmbina folclorul autentic cu elemente de muzică contemporană. Concertele vor avea loc pe o scena mobilă, de 60 mp, recent achiziționată de instituție, în cadrul proiectului cu finanțare nerambursabilă „Promovarea potențialului natural și cultural al zonei FLAG prin mobilitatea și diversificarea evenimentelor outdoor din municipiul Tulcea”.

Scurtă prezentare a artiștilor

Corina Sirghi & Taraful Jean Americanu

Corina Sîrghi este cântăreață de muzică lăutărească veche și romanțe, născută în județul Tulcea. A studiat la Conservatorul din București, secția jazz, iar muzica sa, pe care o cântă alături de tarful muzicologului american Shawn Williams, este inspirată, în mare măsură, de folclorul nord-dobrogean.

Taraf de Caliu (formula completă)

Un grup de muzicieni din satul Clejani, care au dus muzica lăutărească pe scene mari de pe aproape toate continentele Globului. Au cântat atât de bine, încât au cucerit definitiv chiar şi marile personalităţi de la Hollywood. Actorul Johnny Depp i-a primit în casa lui şi a declarat că sunt cei mai mari artişti pe care i-a ascultat vreodată. Formaţia a scris istorie și vom invita publicul tulcean să descopere o mică parte din ea, la Festivalul Scrumbii de Florii. 

Mădălina Pavăl Orchestra

Mădălina Pavăl este o cântăreață româncă, stabilită în București. Muzica ei este interpretată de un ansamblu acustic live care explorează fuziunea groove-urilor moderne cu instrumentele clasice și tradiționale. Vocea și versurile sunt inspirate de vechile rădăcini și tradiții românești, cu structura și sensibilitatea tipice peisajelor sonore cinematografice și muziciile lumii.

Zagăn

Tânără trupă locală ce combină muzica tradițională lipovenească cu ritmuri de rock. De curând și-au lansat primul album, editat și pe vinil, „Vocea Deltei – din Tulcea la vale”, inspirat de viața și oamenii Deltei.

Magitot (Marius Drăguș) – numere de magie, prezentator

Magicianul Magitot sau Marius Drăguș, cum se numește în buletin, este câștigătorul Premiului de Originalitate de la Românii au Talent. Este magician și actor, și organizează cursuri de teatru și magie de mai bine de 10 ani. Folosește umorul cât de des poate și adoră să facă oamenii să râdă în hohote și să se bucure de viață. Pregătește numere de magie și umor cu referințe la tematica festivalului.

Ansamblul Baladele Deltei

Renumitul ansamblu local este prezent la majoritatea manifestărilor locale, din anul 1997, propunându-și și reușind să fie mereu prezent în viaţa comunității.

Artiști locali – tinere talente

Ayana-Anisia Cărare – elevă în clasa a X-a  la Liceul de Arte din  Tulcea.  Studiază vioară de 10 ani și pian de 6 ani. Face parte din orchestra școlii dar și din diferite formule de cvintet, cvartet, reprezentând școala la diverse evenimente în municipiu. Îi place să cocheteze și cu chitara.  Cântă și cu vocea, studiind canto la Scoala Populară de Arte.Anul acesta a partcipat   la preselecții chiar și la Vocea României.. Are colaborări cu trupe rock de la Palatul Copiilor dar și cu trupe  sau ansambluri locale cum ar fi  Zagăn,  Dubin sau Ansamblul Baladele Deltei.

DUBIN  – „Noi suntem formația Dubin, formație ce urmărește readucerea la viață si promovarea melodiilor din folclorul lipovenesc. În fiecare pas pe care îl facem pe scenă, ne propunem să inspirăm și să conectăm oamenii cu rădăcinile lor culturale, oferindu-le o experiență autentică și memorabilă. Cu fiecare spectacol, ne dorim să aducem bucurie și sărbătoare în inimile ascultătorilor noștri, fiind mândri că suntem păstrătorii unei moșteniri muzicale atât de prețioase.”

ACCES FESTIVAL (schiță site www.scrumbiideflorii.ro):

Parcarea –amenajarea parcării pe platoul situat în apropierea Satului Pescăresc.

Încurajăm publicul să sosească cu transportul public.”

Lasă un răspuns