Politică/Administrație

Tulcea: noi măsuri de combatere a coronavirus

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea s-a întrunit astăzi, 10 martie a.c. în ședință extraordinară, pentru a lua o serie de măsuri pe plan judeţean în concordanţă cu Hotărârea Nr.6 din 09.03.2020 privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului Coronavirus.

Astfel, unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier, cafenele, baruri, bănci, unități de cazare, etc.) precum și furnizorii publici și privați de transport persoane au obligația de a lua măsuri pentru asigurarea :

  • Dezinfecției frecvente a suprafețelor, în special în zona caselor de marcat, a casieriilor precum și în alte locuri expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, A.T.M.-uri, P.O.S.-uri, clanțe de uși, butoane de lifturi etc.)
  • Instituirii măsurilor privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale și de servicii
  • Dezinfecției frecvente a habitaclului mijlocului de transport la finalizarea traseului (ex. bare și suporți de susținere, uși, scaune etc.)

Tot în acest sens se instituie obligația ca toate instituțiile publice și private să asigure la toalete materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc.)

Drept urmare, reprezentanții unităților de tipul celor mai sus menționate vor fi invitați joi, 12 martie a.c., la sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Județean pentru informare.

În cadrul aceleiași ședințe a fost actualizată lista cu spații destinate carantinei în cazul evoluției infecției cu coronavirus.

La nivelul județului Tulcea, la data de 10.03.2020, sunt înregistrate 115 persoane aflate în autoizolare la domiciliu din care 31 în municipiul Tulcea, în scădere față de ziua precedentă. De asemenea, la această dată nu se află înregistrată nicio persoană în carantină și nici nu a fost confirmat vreun caz de COVID-19 sau a noii tulpini  Coronavirus SARS-CoV-2.

În ceea ce privește regimul navelor de mărfuri care intră în țară prin Sulina s-a luat decizia întocmirii de urgență a unei proceduri de lucru care să limiteze riscurile infecției cu coronavirus venite pe această cale.

De asemenea, s-a hotărât limitarea accesului aparținătorilor beneficiarilor din centrele de asistență socială de pe raza județului Tulcea.

Finalmente, a fost prezentat un prim bilanț al acțiunilor de monitorizare și control privind respectarea condițiilor de izolare în conformitate cu legislația în vigoare, în municipiul Tulcea și în județ, acțiuni efectuate de reprezentanții D.S.P., I.P.J și I.J.J. S-au efectuat 71 de acțiuni în urma acestora reieșind că toate persoanele controlate au respectat condițiile impuse de lege.

Comunicat al Grupului de Comunicare Strategică

În urma ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, desfășurată în data de 9 martie a.c., au fost adoptate următoarele măsuri pentru pentru evitarea răspândirii infecției cu COVID-19 (coronavirus):

A fost aprobată suspendarea procesului de învățământ în unitățile școlare din învățământul preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional, în perioada 11-22 martie a.c., cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri în funcție de situație.

A fost aprobată suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele înspre și dinspre Italia. Măsura este valabilă de astăzi, 10 martie până pe 31 martie 2020.

De asemenea, începând cu data de 12 martie și până la 31 martie a.c. sunt suspendate transporturile feroviare către și dinspre Italia.

Sunt sistate programele de studii de tip schimb de experiență și stagii de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare, dacă nu au fost începute înainte de 9 martie a.c.

A fost instituită obligația pentru unitățile de alimentație, precum și pentru furnizorii publici și privați de transport persoane, de a dezinfecta suprafețele frecvent, de a evita aglomerația de persoane în spațiile comerciale, de a dezinfecta frecvent habitatul în mijloacele de transport.

Pentru evenimentele cu un număr de maxim 200 de participanți, nu este necesar să fie solicitat avizul direcției de sănătate publică.

Instituțiile publice și private vor analiza posibilitatea ca o parte din personal să-și poată desfășura atribuțiile de serviciu de la domiciliu.

Până astăzi, 10 martie, la nivel național au fost confirmate 17 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României.

Dintre cei 17 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Toți pacienții internați au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție. Aceștia sunt internați în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 52 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

În cursul zilei de ieri, 9 martie, au fost înregistrate 280 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 2.376 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puțin afectate de acest virus.

Până la data de 9 martie 2020, au fost raportate 11 577  de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fos înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit, precizează comunicatul Instituției Prefectului.

(O.G.)

Lasă un răspuns