Turism

Turismul, prioritate pentru municipiul Tulcea

Ieri, la inițiativa primarului Municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, la Sala M. Kogălniceanu a avut loc prima întâlnire în vederea constituirii Organizației de Management al Destinației Turistice Municipiul Tulcea(OMD) la care au participat stake-hoderi din turism și industria HORECA, reprezentanți ai unor ONG-uri și alți invitați.

Discuțiile s-au purtat liber, într-un cadru neformalizat, cei prezenți fiind informați cu privire la rolul și obiectivele și scopurile OMD, ce urmează a se constitui în baza Legii Asociațiilor și fundaților, pe principiul parteneriatului public-privat, respectând libera asociere.

În cadrul ședinței a fost prezentat dl. Alexandru Filip în calitate de responsabil pentru înființarea și autorizarea acestui OMD, având în vedere experiența sa în marketing-ul turistic și în domeniul OMD – fiind deja autorul principal al înființării OMD Piatra Neamț, una dintre primele 8 din țară. Acesta a prezentat un calendar preliminar al obiectivelor și activităților de constituire ce va avea ca punct final primăvara anului viitor, atunci când se dorește obținerea avizării conferită de Ministerului Economiei și Turismului.

Conform legii, organizația de management al destinației este o persoană juridică, care elaborează și implementează strategia de dezvoltare și marketing turistic a destinației, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, iar organizațiile de management al destinației turistice sunt asociații locale, județene, regionale și la nivel național.

Adunarea generală a asociaților OMD este condusă de un Consiliu Director ce urmărește îndeplinirea următoarelor activități:

a) elaborarea strategiei de dezvoltare și marketing turistic a destinației;

b) coordonarea și implementarea strategiei de dezvoltare și marketing turistic a destinației;

c) coordonarea procesului de realizare și implementare a brandului destinației;

d) colaborează cu celelalte organizații de management al destinației în vederea armonizării strategiilor de marketing;

e) integrează și coroborează datele statistice la nivelul destinației;

f) realizează cercetări de piață și studii în domeniul turismului;

g) colaborează cu celelalte instituții competente la corelarea strategiei de marketing turistic cu strategia de dezvoltare turistică;

h) contribuie la formarea resurselor umane din turism;

i) cooperează cu organisme similare la nivel național și internațional pentru promovarea și creșterea atractivității destinației turistice;

j) atrage fonduri naționale și europene prin diverse mecanisme financiare disponibile, rambursabile și nerambursabile, pentru dezvoltarea programelor turistice;

k) intră în parteneriate cu alte destinații apropiate geografic sau tipuri de produse turistice, piețe-sursă pentru creșterea competitivității regionale a destinației.

Pentru că participanții au ridicat problema taxelor de asociere și a beneficiilor estimate, primarul Ștefan Ilie a indicat ca sursă de finanțare pentru cheltuielile OMD-ului, taxele speciale colectate de la structurile de cazare autorizate conform Codului fiscal, respectiv 1% din prețul per cameră per noapte și contribuțiile membrilor asociați, ce urmează a fi stabilite tot de aceștia la constituire, iar aici a fost exemplificată situația de la Piatra Neamț unde asociații, care nu sunt în Consiliul Director, plătesc 50 de lei/lună, respectiv 600 de lei/an. De asemenea, s-a precizat că se poate asocia la noul OMD al municipiului Tulcea orice structură sau agent economic din domeniu dacă acesta are sediul sau un punct de lucru pe raza județului Tulcea.

Câteva elemente cu privire la turismul din municipiu au schițat o imagine a acestuia. În anul 2019, an record pentru turismul național și local, s-a înregistrat un număr de 143.704 înnoptări, iar în anul 2022 acestea au scăzut la 97.700, mai puțin cu 32%. În municipiul Tulcea există omologate un număr de 69 unități de cazare ce totalizează 1.305 de camere, respectiv 2.728 de locuri.

Vom reveni

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns