În prim-plan

USR Tulcea cere eliminarea taxei pe apa de ploaie

După ce săptămâna trecută, în plenul Consiliului Local, a primit promisiunea modificării regulamentului privind parcările rezidențiale, pe câteva propuneri aduse la draft-ul acestuia, USR Tulcea transmite că va cere oficial eliminarea taxării apei meteorice:

”USR Tulcea a depus, zilele trecute, două sesizări la societatea Aquaserv S.A., respectiv la Consiliul Local al municipiului Tulcea, în legătură cu taxa pe apa de ploaie, care încarcă în mod aberant facturile cetățenilor. În acest moment, tulcenii plătesc 2,44 lei pe metrul cub de apă de ploaie.

Încă din luna iulie, există posibilitatea legală ca primăriile să scutească populația, prin Hotărâre de Consiliu Local, de la plata apei meteorice. Prețul colectării, transportului, epurării și evacuării apei pluviale ar putea fi suportate, astfel, de bugetul local.

Primăriile mai multor orașe, precum Craiova, Ploiești sau Rm. Vâlcea, au scutit în ultimii ani populația de la plata acestei taxe, iar în alte orașe cetățenii au declanșat petiții pentru eliminarea ei. Intenționăm să cerem oficial eliminarea acestei taxe aberante și vom iniția și o petiție în acest sens.

Deocamdată, am solicitat atât conducerii S.C. Aquaserv S.A., cât și Consiliului Local Tulcea, următoarele informații:

  1. Care a fost cantitatea de precipitații în Municipiul Tulcea pe lunile septembrie, octombrie și noiembrie și cum sunt calculate aceste cantități?
  2. Care este modul de calcul al prețului plătit de locuitorii municipiului pentru apa meteorică?
  3. Cantitatea de precipitații din lunile septembrie, octombrie și noimebrie folosită la calculul prețului pentru apa meteorică a fost cea reală?
  4. Care sunt costurile totale pe întreg Municipiul Tulcea pentru colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apei meteorice?
  5. Dacă au existat erori de calcul al volumului sau erori de raportare a precipitațiilor, cum vor fi compensați abonații pentru banii plătiți în plus pentru apa pluvială care nu a existat?
  6. Sunt corecte modul de calcul al facturilor pentru apa pluvială și coeficienții, respectiv cantitatea de precipitații pe lunile septembrie, octombrie și noimebrie? Ați verificat acest lucru și cum ați făcut-o?
  7. Care sunt costurile totale pe întreg Municipiul Tulcea pentru colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor meteorice?
  8. Luați în calcul eliminarea taxei pe apa meteorică din tariful perceput către populație de societatea Aquaserv S.A.?

Preluarea taxei pe apa pluvială de către primărie ar fi de un real folos pentru numeroasele familii cu venituri mici, dar și pentru ceilalți abonați, facturile la apă fiind deseori mai mari decât cele la energie electrică.

Vom insista în Consiliul Local ca propunerea noastră să fie luată în seamă de Primăria Municipiului Tulcea.”

Lasă un răspuns