În prim-planReporter pe teren

VIDEO Braconaj în floare la sturion

UPGRADE, ora 14:00

Garda Națională de Mediu anunță că urmare a unui control încheiat în data de 27 aprilie 2024, „au fost confiscate 4 autovehicule ce transportau pește din speciile: scrumbie, somn, sânger și caras, fără documente legale de proveniență, precum și o cantitate totală de 250 kg de pește care a fost predată către centre de prima vânzare, urmând ca banii rezultați din vânzare să fie alocați bugetului de stat.

Pentru cele 4 autovehicule ce transportau peste fără documente legale, vor fi înaintate sesizări penale.

Verificările efectuate pe apă, cu ambarcaţiunile din dotarea GNM, au cuprins Braţul Borcea, Chilia, Sulina, Sf Gheorghe, pe tronsonul de Dunăre dintre Feteşti, Hârşova, Cernavodă, Brăila, Galaţi, Cotul Pisicii şi Isaccea, inclusiv Complexul Lacustru format din lacurile Razelm, Sinoe, Golovita şi Smeica.

Totodată, controalele desfășurate atât ziua, cât și noaptea, au dus la identificarea unui număr de 524 de unelte de pescuit interzise în această perioadă,150 buc vintire,350 buc plasă monofilament/setca însumând 14.000 m, 24 bucăți năpatca și prostovoale. Toate au fost ridicate în vederea confiscării.”

VIDEO: https://fb.watch/rLeSPyROdE

Primăvara sturionul se adună la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră și începe migrația pentru a depune icrele sus, în amonte pe fluviu.

În această perioadă se poate pescui scrumbia (alosa immaculata) care are același comportament și migrează în bancuri mari către zonele de înmulțire aflate pe cursul superior al Dunării. De cele mai multe ori pescarii de scrumbie prind accidental exemplare de sturion, dar sunt obligați să le înapoieze mediului natural indiferent de starea în care se află.

De multe ori se folosesc plase care sunt destinate capturării peștelui mare, mai rezistente și cu ochiul mai mare, așa numitele ohane, dar aceste unelte de pescuit sunt folosite ilegal în această perioadă ceea ce reprezintă braconaj piscicol. Datorită prețului exorbitant al icrelor negre unii pescari riscă și pescuiesc inclusiv în Marea Neagră cu astfel de unelte.

În ultima perioadă Poliția Deltei Și Poliția de Frontieră au întocmit mai multe dosare penale pentru braconaj piscicol, eliberând zeci de exemplare de sturion.

VIDEO: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-cinci-exemplare-de-sturion-redate-mediului-natural-si-1230-metri-de-plase-descoperite-de-politistii-de-frontiera–36848.html

Numai în weekend-ul acesta, într-o singură acțiune, au fost eliberate 5 exemplare de sturion și s-au confiscat 1.280 de metri de plase ilegale.

Spre comparație, inspectorii ARBDD care ar fi trebuit să fie în prima linie a luptei anti-braconaj, în calitate de administratori ai resursei piscicole din Delta Dunării, au întocmit anul trecut numai 10 dosare penale, sub media de unul pe lună.

De cele mai multe ori se confiscă plasele de pescuit, dar acestea sunt înlocuite rapid cu altele fără vreun efect de durată pentru protejarea speciilor periclitate.

„O măsură pentru Marea Neagră ar fi interzicerea pescuitului costier, la toate speciile, în perioada primăverii, astfel încât pescarii să nu mai poată justifica ieșirea pe mare, de exemplu pentru pescuitul la scrumbie”, ne-au declarat surse ANPA.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns