Video. Exemplu de pescuit „științific” în România
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului București a postat pe o rețea de socialializare un videoclip care arată cât se poate de limpede modul în care se pescuiește „științific” și se monitorizează populația de sturioni.
În material se observă un morun de cca 70-80 de kilograme care este priponit cu o funie de un copac în așteptarea marcării de către specialistul desemnat. Este evident că mentalul științific nu a descoperit nimic greșit dacă se publică astfel de imagini, dar, pentru oricine, este limpede că ideea despre pescuitul științific e departe de o astfel de realitate care contrazice „grijulica” pentru protejarea acestei specii clamată ca fiind pe cale de dispariție.
Pescuitul științific se desfășoară în baza unei legislații speciale care impune o serie de condiții, inclusiv obținerea autorizației de mediu. Beneficiarii pot angaja pescari comerciali sau îi pot plăti pentru prestările de servicii în scopul capturării speciilor vizate. Un pescar poate primi lunar, pe perioada desfășurării acestui tip de pescuit, între 7.000 și 10.000 de lei.
După îndeplinirea condițiilor legale, ministrul mediului emite un ordin care stabilește numărul de exemplare și speciile ce pot fi capturate, precum și alte restricții de exercitare a pescuitului. Potrivit acestui ordin: „Capturarea exemplarelor de pești de la art. 1 se va face folosind metode și mijloace legale, cu respectarea tehnicilor de capturare pentru evitarea rănirii exemplarelor de faună sălbatică, prevăzute de legislația națională în vigoare. Exemplarele capturate vor fi identificate, măsurate, pozate și eliberate imediat în stare vie.” Ori, este limpede că acest articol a fost încălcat în cazul de față pentru că s-a pus în pericol viața peștelui și nu a fost eliberat imediat, find legat de un copac.
Și dacă aceasta ar fi singura suspiciune, dar nu. Conform ANPA, institutul a raportat pentru anul 2022 un total capturat de 23 de exemplare de sturion, numai masculi, deși proporția recunoscută științific între masculi și femele este de 1:1. Istoricul acestui tip de pescuit în cadrul INCPDM este la fel de îngrijorător.
Potrivit statisticii ANPA, din anul 2011 și până în prezent, INCDPM a raportat 633 de exemplare capturate, din care numai 56 de femele, respectiv un procent de numai 7,8%. Această disproporție, vizibilă chiar și pentru un nespecialist, ridică semne de întrebare justificate cu privire la respectarea condițiilor legale de pescuit și de raportare a capturilor.
În acest temei, Fundația La Porțile Deltei a solicitat ministrului mediului un control asupra modului de desfășurare al pescuitului științific la INCPDM București.
Vom reveni pe subiect.
Ovidiu Ghionu
Foto: INCPDM Facebook