Politică/Administrație

Video. Guvernatorul ARBDD – o viziune pentru Delta Dunării


Ieri, 1 septembrie, într-un cadru festiv, sub egida A.R.B.D.D., a fost sărbătorită Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării. La manifestarea organizată în spațiile Satului pescăresc de lângă municipiul Tulcea, răspunzând invitației guvernatorului Atena-Adriana Groza, au participat primarul Ștefan Ilie, precum și alte oficialități locale, reprezentanți ai unor institute de cercetare și alți invitați.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate reperele proiectului în valoare de 8.700.000 de euro care are ca scop Revizuirea Planului de management al Rezervației, s-a discutat liber despre Delta Dunării și provocările sale. Fără să facă trimitere la actualul Plan, „Un Plan de management prost va însemna o administrare proastă!”, apreciază Atena-Adriana Groza.

În conferința de presă, guvernatorul a reiterat țintele mandatului său care se referă la conservare și reconstrucție ecologică, cu respectarea drepturilor populației locale, armonizarea activităților economice cu obiectivele de mediu.

În numai o lună de activitate prioritățile guvernatorului au fost cele de evaluare a activității ARBDD, dar pentru perioada următoare acesta și-ar dori un proiect care să vizeze „modelarea hidrologică” care va stabili un model de curgere a apei astfel încât să se determine zonele importante pentru colmatare – decolmatare, dar și implementarea prevederilor legale cu privire la urmărirea prin GPS a ambarcațiunilor din Delta Dunării.

ARBDD are în derulare proiecte cu finanțare europeană în valoare de cca 35,3 milioane de euro, iar o treime din acești bani, respectiv 12,7 milioane de euro sunt alocați pentru decolmatări.

Renaturarea unor incinte agricole de pe teritoriul RBDD, după modelul amenajării Carasuhat de la Mahmudia, problema braconajului piscicol, dar și modificări aduse Legii rezervației se află printre preocupările noului guvernator.

Deoarece, aseară târziu, premierul Câțu a anunțat demiterea ministrului justiției Stelian Ion, generând astfel o criză majoră în guvern, este destul de posibil să asistăm la cel mai scurt mandat de guvernator din istoria instituției pentru că acesta este numit de USR-PLUS, conform algoritmului politic stabilit de partidele de la guvernare, iar Biroul politic al partidului a anunțat retragerea sprijinului politic pentru premier, ceea ce poate coincide chiar și cu ieșirea de la guvernare.

Ovidiu Ghionu


Lasă un răspuns