Turism

Video. Întâlnirea autorităților cu operatorii de turism din Delta Dunării

La inițiativa prefectului, Alexandru Dan Munteanu, pentru al doilea an consecutiv începutul de sezon turistic a prilejuit un dialog deschis al autorităților de control cu agenții economici din industria ospitalieră.

În deschidere s-a prezentat obiectivul general al dezbaterii, și anume legea prevenției, cu scopul de a informa și preîntâmpina eventualele sancțiuni aplicate din lipsa cunoașterii normelor legale și a tematicilor de control ale diferitelor instituții.

Intervențiile reprezentaților autorităților de control au determinat o serie de întrebări din partea celor prezenți. Pe scurt, s-au abordat subiecte legate de tematica de control, răspunderea angajaților, igiena structurilor de primire și a restaurantelor, munca la negru, neînregistrarea veniturilor în lipsa bonului fiscal – practicarea serviciilor „la negru”, concurența neloială practicată de persoanele fizice neînregistrate, obligativitatea emiterii facturii electonice, etc.

De asemenea, s-au ridicat probleme punctuale relativ la producerea și vânzarea unor alimente în regim propriu, cum ar fi: peștele marinat, salata de icre și murăturile.

Timid, participanții au evidențiat faptul că nu se poate procura pește în mod legal din Delta Dunării, drept urmare agenții economici fiind nevoiți să achiziționeze de la Metro și Selgros. În temă, nu s-a adus în discuție controlul trasabilității peștelui și nici fenomenul extins de comercializare ilegală a acestuia, cu impact major în ecuația turistică.

Invitați sau nu, de la întâlnire au lipsit reprezentanții A.R.B.D.D., Garda de Mediu și ANPA, primii cu un impact semnificativ în turismul deltaic, cel puțin prin prisma faptului că amenzile pentru persoanele fizice s-au mărit de la 3.000 la 10.000 de lei, pentru diferite contravenții – cum ar fi lipsa permisului de acces care costă 5 lei/zi sau 100 de lei/an.

La final a fost constituit un grup de lucru care să livreze Instituției Prefectului propunerile de îmbunătățire a cadrului legal.

În subsidiar, mesajul, nerostit explicit, ar fi sunat cam așa: „Mai ușor cu amenzile”, fiind pe undeva întărit și de spusele președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului care a afirmat că după controalele anului trecut nu s-au publicat pozele doveditoare, un pic cam în contradicție cu grija față de turist, clamată de cei prezenți.

Au participat:

1.Instituția Prefectului –Județul Tulcea
Prefect ALEXANDRU DAN MUNTEANU
2.Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului
Președinte HORIA MIRON CONSTANTINESCU

3. Consiliul Județean Tulcea
Administrator public DUMITRU MERGEANI

4.Direcția Regională Antifraudă Fiscală Constanța
Șef serviciu control CĂTĂLIN GHERGHIȘAN

5.Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Tulcea
Comisar Şef adjunct, COLAXÎZ DUMITRU

6.Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea
Director executiv dr. MITICĂ TUCHILĂ

7.Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea
Siguranța alimentelor BOGDAN CABUZ

8.Inspectoratul Teritorial de Muncă Tulcea
Inspector Șef ALEXANDRU CRISTIAN IORDAN

9. Direcția de Sănătate Publică Tulcea
Director executiv CARMEN CALOIANU

10. Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea
Șef de cabinet REMUS STOIAN

11.Instituția Prefectului –Județul Tulcea
Director cancelarie – VASILE ȘOAVĂ

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns