În prim-plan

Video. Pescar sportiv prins cu exemplare de crap în Deltă

Pagina de Facebook a ARBDD ne informează despre acțiunea inspectorilor ecologi care au obligat un pescar recreativ/sportiv să elibereze exemplarele de crap capturate într-o zonă din Delta Dunării.

Conform ordinului de prohibiție pentru anul acesta, exemplarele de crap, știucă, șalău și somn nu pot fi reținute de către pescarii cu undița și lanseta, ci numai de cei care practică pescuitul cu plasele, respectiv pescarii comerciali și familiali.

Măsura, lipsită de vreun temei științific sau de protecție a acestor specii favorizează prin discriminare anumite categorii de pescari în detrimentul celor sportivi. De-a lungul anilor, prin actele normative care reglementează efortul de pescuit pe teritoriul Deltei Dunării s-a apreciat că peștele provenit din practicarea pescuitului de tip sportiv/recreativ reprezintă aproximativ 5-8% din cantitatea totală de pește capturată anual.

Fără aceste restricții, scoase din bahna gândirii a unor decidenți vremelnici, pentru că nici măcar nu s-au învrednicit să aștearnă pe foaie vreo sancțiune, „lansetarii” aveau dreptul să rețină maxim 5 kilograme de pește zilnic sau un singur exemplar mai mare de 5 kg.

Video: https://fb.watch/93sZVpCd8i/

Câteva mesaje postate pe aceiași pagină vin să arate o stare de spirit și să contureze paradigma pescuit sportiv – pescuit cu plasele:

„Cherhanalele sunt pline de crap ,somn și știuca ,și aia subdimensionați, am văzut cu ochii mei acum 1 luna de zile.”

„Cei mai mari braconieri rămân cei de la ARBDD și colaboratorii lor, nicidecum pescarii amatori!”

„Din cauza acestei legi aberante nu mai vin pescarii amatori in delta și braconierii își fac treabă mult mai liniștiți că niciodată!!!braconierii se mai fereau cât de cât de pescari. Acum a rămas delta lu papura vodă!!!”

„Trebuia lăsat pescuit sportiv cu reținere 5 kg în măsura legala ,jaful îl fac electricienii locali și cei cu plasele .”

Ovidiu Ghionu

 

Lasă un răspuns