În prim-plan

VIDEO. Protestul agricultorilor în Vama Isaccea

Azi, 7 aprilie 2023, agricultorii din câteva județe au blocat accesul în punctul de trecere al vămii Isaccea – Orlovca protestând pentru lipsa compensațiilor datorate pierderilor suferite de intrarea pe piața românească a cerealelor din Ucraina.

„Organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare au convenit să demareze acțiuni de protest cu următoarele solicitări adresate autorităților naționale și europene, pe care să le întreprindă imediat pentru protejarea fermierilor români:

1. Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectand culoarele de tranzit destinate Ucrainei.

2. Asigurarea trasabilitatii importurilor printr-un control strict al calitatii și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.

3. Activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare) acordate prin REGULAMENTUL (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 și revenirea la taxa vamală de bază. După cum am mai arătat, suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei.

4. Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durata a aplicarii masurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comertul cu Ucraina.

5. Suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurc din strategia De la fermă la consumator, a restricțiilor/condiționalitatilor cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole si renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor. În numele tuturor membrilor și organizațiilor membre ale celor 4 organizații.

PRO AGRO Ionel ARION LAPAR Nicolae VASILE UNCSV Mircea BĂLUȚĂ Forumul APPR Nicolae SITARU”

Uniunea Europeană a desis să acorde despăgubiri tuturor fermierilor, dar, urmare a raportărilor contabilizate de ministerul agriculturii pentru păgubiții din România, sumele acordate sunt la jumătate. „Atât s-a raportat, cu atât am mers la Bruxelles.”, a precizat un fermier.

O.G.

Imagini: Silviu Petcu

Lasă un răspuns