În prim-plan

Violența în familie – o problemă gravă

În primul trimestru al anului 2019 au fost emise 35 de ordine provizorii de protecție a victimelor violenței domestice.

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul emis de judecător.

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

La nivelul județului Tulcea, în primul trimestru al anului 2019, polițiștii au emis  35 ordine de protecție provizorii, dintre care 23 în mediul urban și 12 în mediul rural, toate aceste ordine de protecție provizorii fiind emise  la solicitarea victimei.

Din totalul de 35 de ordine de protecție provizorii, 14 au fost transformate în ordine de protecție.

Polițiștii recomandă victimelor violenței în familie să apeleze imediat numărul unic de urgență 112 atunci când se află în pericol, iar dacă acest lucru nu este posibil pentru că victima nu se află în posesia unui astfel de dispozitiv, să ceară ajutor vecinilor sau persoanelor din apropiere, care pot suna la Poliție”, precizează Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea.

(G.D.)

Lasă un răspuns