Zeci de mistreți mor zilnic în Delta Dunării

Deja, mirosul de carcase în descompunere începe să fie omniprezent pe canalele din Deltă dar și în orașul Tulcea.

Avertizate demult, autoritățile nu s-au mobilizat corespunzător pentru a împiedica apariția și răspândirea Pestei porcine africane.

Provenit din Ucraina, unde hălăduiește liber de ani de zile, virusul bolii a fost transportat de ciurdele de mistreți care trec Dunărea atrași de oferta irezistibilă a miilor de hectare însămânțate în nordul Județului Tulcea. Aici, s-a găsit un teren propice pentru multiplicarea virusului, la frații lor cu buletin de RO, protejați de interdicția  vânătorii pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, încă din anul 2012, printr-un ordin, și el la rândul-i infestat cu un virus, dar electoral. Dacă este rezervație, musai să interzicem vânătoarea de parcă am fi inventat noi apa cladă. SUA extermină mistrețul și șacalul pe unde-i prind, în rezervație sau nu, și alte țări fac la fel. Dar nu, la noi e pe dos. După un an de la intrarea în vigoare a nefericitei legi și-au adus aminte să introducă așa zisa vânătoare de extracție, un ”vax albina” care nu a funcționat niciodată și nici nu va funcționa în sensul controlului populațiilor vizate pentru că nu este nimic serios, de impact. Primăriile locale, marii concesionari de terenuri dar și zeci de alți localnici, au trimis nenumărate memorii avertizându-i pe cei în drept cu privire la pagubele imense aduse agriculturii. Ei, și ce? Nicio reacție!

Braconajul localnicilor nu poate și nici nu trebuie să controleze fenomenul, mistreți și șacali sunt puzderie și nu-i mai sperie nimic pentru că au învățat să facă diferența dintre pocnitura de carbid și cea de armă. Sau nu le pasă!

Dar, iată momentul de cotitură! Pesta s-a răspândit rapid favorizată și de geografia locului dar și de cotele crescute ale apelor din această perioadă, ajungând să nimicească mii de porci. Nici măcar de această resursă nu am fost în stare să beneficiem. De ce să nu fi încasat bani pe vânătoarea la mistreț sau alt vânat cu păr pe timpul iernii!? Multe dintre pensiunile din Deltă nu ar mai fi resimțit presiunea creată de stoparea turismului în extrasezon iar comunitățile locale ar fi beneficiat de un sprijin în plus. Stați liniștiți, domnilor, de braconat se braconează cu spor dar efectul este acela al unui purice pe un elefant.

Acum, că am scăpat de mistreți, sau urmează, efectul de domino pare să continue și la alte specii. O altă boală omoară vidrele. De câteva săptămâni din ce în ce mai multe exemplare pot fi văzute plutind pe marginea canalelor, și nu sunt pui. Vorbim de adulți de 7-10 kg, aproape fără dușmani naturali. Iar povestea poate să continue cu apariția altor molimi declanșate de hoiturile porcilor morți care, cu siguranță, vor fi atacate de necrofagii cunoscuți, șacalul și enotul, dar și de unele specii de păsări.

Între timp, onor d-na guvern, s-a gândit să pună în aplicare planul european de eradicare și despăgubire a celor afectați de pesta porcină africană oferind despăgubiri pentru vânarea sau depistarea mistreților morți dar numai pe raza fondurilor cinegetice. Delta Dunării- principala zonă de risc, fiind exclusă tocmai de legea mai sus amintită pentru că așa au scris capete pătrate, de parcă nu foloseau bani europeni, veneau cu ei de acasă! Iar, prin alte părți, mistrețul este deja un fel de monument al naturii pentru că pe toată raza Județului Tulcea doar 735 de exemplare pot fi vânate legal, în anul 2018. Altfel, vânătorul sau găsitorul unei scroafe ar fi primit 400 de lei per exemplar iar pentru masculi prețul este de 225 de lei. La toate acestea se adaugă un bonus de 65 de lei oferit celor care ar fi acționat în zone cu risc ridicat, printre care se numără și Delta Dunării. Ce să înțelegem de aici? Faptul că Delta Dunării este considerată zonă de mare risc prin act normativ dar mistreții de aici nu produc efecte financiare deoarece nu se află într-un fond cinegetic! Numai porcii ”civili” beneficiază de despăgubiri, cu 7 lei/kg, și numai dacă sunt înregistrați, dar cu posibilitatea înregistrării ad-hoc, chiar și post-mortem!

Între timp, cuvântul de ordine la A.R.B.D.D., în calitate de autoritate de mediu pentru arealul deltei, este: ”mucles” ! Bine, totuși, stimați domni, că-l amendați pe nea Vanea pentru că și-a dat barca cu smoală… .

Ovidiu Ghionu

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns