În prim-plan

Ziua zonelor umede

Tema anului 2021:  “Zonele Umede şi apa”

Ziua Mondială a Zonelor Umede este celebrată în fiecare an pe 2 februarie cu scopul sensibilizării globale asupra valorii zonelor umede pentru omenire și planetă. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la adoptarea Convenției asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat pentru păsările acvatice, cunoscută sub numele de Convenția Ramsar, după numele orașului iranian unde a avut loc semnarea acesteia, sub egida UNESCO, la data de 2 februarie 1971. În sensul Convenției Ramsar zonele umede sunt întinderi de bălţi, mlaştini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte 6 m.

Țara noastră a aderat la Convenția Ramsar prin adoptarea Legii nr. 5/1991, recunoscând astfel importanța zonelor umede ce găzduiesc habitate cu floră și faună caracteristică ca având funcții ecologice fundamentale și o mare valoare ecologică, economică, naturală, științifică și recreativă, dispariția acestora fiind ireparabilă.

În septembrie 1991, Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost prima și cea mai mare zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă, inclusă de România pe lista Convenției Ramsar.

Tema anului 2021 este “Zonele umede și apa”. Deși Planeta noastră ”albastră” pare inundată de apă, doar 2,5% este apă dulce, depozitată cea mai mare parte în ghețari, calote de zăpadă sau acvifere subterane, iar mai puțin de 1% din resursa de apă dulce este utilizabilă, 3,3% aflându-se în râuri și lacuri. Aceasta este toată rezerva de apă dulce pe care o avem, iar zonele umede oferă cea mai mare parte a acesteia.

Un sfert dintre speciile caracteristice zonelor umede se confruntă cu dispariția din cauza declinului acestora. Dezvoltarea intensivă a infrastructurii hidrotehnice, între 1970-2005, a contribuit esențial la scăderea cu 35% a biodiversității apelor dulci. Zonele umede sunt vitale pentru existența apei. Acestea captează și stochează apa de ploaie, completează acviferele subterane, reglează cantitatea prin eliberarea apei la momentul potrivit, la locul potrivit, în cantități corecte și îmbunătățesc calitatea apei prin îndepărtarea și absorbția poluanților.

Vom avea suficientă apă doar dacă prețuim și gestionăm mai bine zonele umede și apa și le tratăm ca pe o responsabilitate colectivă! precizează comunicatul ARBDD.

G:D.

Lasă un răspuns