În prim-plan

Teodor Hossu-Longin la Tulcea: „13, cu noroc”

Debutul timid și mofturos al primăverii pricinuiește vineri, ora 18, la Casa Avramide din municipiul Tulcea, lansarea volumului de proză  „13, cu noroc”,  al scriitorului Teodor Hossu-Longin.

Născut în București la 5 iulie 1972, deținător al unei bogate experiențe jurnalistice – publicul tulcean pasionat de pescuit și natură identificându-l ușor ca realizator al emisiunii de succes „Mincinoșii”; T.H.L, primește în anul 1998 premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumul de proză scurtă „Crima și alte povestiri” , reintrodus în volumul de față, spre aducere aminte-așa cum afirmă autorul, dar și pentru reflexiile de peste ani ale unor imagini captive în oglinzile afumate de patina timpului.

„(…)A surprinde ființa umană în ipostazele ei cele mai tulburătoare – iată miza esențială a povestirilor prozatorului, dintre care cel puțin una (Ștefana) tinde, în opinia mea, spre statutul de capodoperă. Ceea ce mă face să afirm că Teodor Hossu-Longin este o reconfortantă certitudine valorică a literaturii române contemporane”, afirma scriitorul Ioan Groșan.

„Volumul “13, cu noroc” are o structură diferită față de o carte clasică, deoarece este format din două părți distincte, scrise la o distanță de timp destul de mare. Prima parte conține 13 proze scurte – de aici și numele, 13 reprezentând o cifră care îmi poartă noroc, fata mea, Lucia, fiind născută chiar pe 13 martie – pe care le-am “născut” în iarna anului trecut. Sunt “fotografii” ale societății actuale, cu situații și personaje pe care le întâlnim în viața de zi cu zi. De aceste nuvele am “lipit” volumul meu de debut – “Crima și alte povestiri” – care a și primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor în 1998. Am considerat că povestirile merită readuse la viață, mai ales că în urmă cu 20 de ani nu beneficiaseră de promovarea pe care o meritau. Decizia am luat-o și la sfatul prietenului meu, poetul Andrei Novac, un mare susținător al acestui proiect în forma lui actuală. Pentru cititori este foarte interesant să vadă evoluția unui scriitor în două decenii și evoluția (sau involuția) societății românești în această perioadă. Invit tulcenii să vină la un eveniment “trei într-unul”, deoarece pe lângă lansarea volumului “13, cu noroc”, iubitorii de carte vor avea la dispoziție ediția a doua a romanului “Mortua Est” (premiul pentru proză al editurii Cartea Românească în 2018), reeditat luna trecută, și lucrarea istorică “Oamenii mari care au făcut România Mare”, semnată Lucia Hossu-Longin.„ se explică autorul.

(O.G.)

 

 

 

Lasă un răspuns