În prim-plan

De azi se reia pescuitul la scrumbie în Delta Dunării

După o pauză de 10 zile ce a cuprins și zilele de Paște, pescuitul comercial la scrumbie se reia în Delta Dunării. Conform ordinului de prohibiție pe anul în curs, pescuitul familial la această specie a fost permis numai în perioada 28 martie – 6 aprilie. Chiar și așa, cel puțin la Tulcea, prețul pe kilogram a ajuns la valori stupefiante în unele magazine. Cu eticheta ”scrumbie de Dunăre”- ceea ce, practic, nu există, s-a vândut și cu 42,5 lei, preț apropiat de cel al calcanului și al somonului sălbatic. Unii mai glumeți au întrebat dacă nu cumva este umplută cu carne!
Scrumbia pescuită la noi este cunoscută sub denumirea de ”Alosa Pontica” și poate atinge lungimi de până la 50 cm și o greutate de peste 1 kg. Este un pește care trăiește în Marea Neagră, se hrănește cu stavrizi, guvizi, aterine etc., iar primăvara urcă pe fluviile care se varsă în acesta: Dunărea, Donul, Nistru, Nipru, pentru a depune icrele. Acestea, după fecundare, cad la fundul apei și sunt purtate de curent înapoi înspre Mare. În acest răstimp peștele suferă transformări ce îi schimbă proprietățile organoleptice și, din motivul acesta, unii comercianți îi aplică eticheta de ”Scrumbie de Dunăre”.
Pescuitul se realizează cu setca de scrumbie ce are ochiul de 32 de cm, 5m lățime și lungimi variind între 50 și 100 metri. O plasă de acest tip costă între 400 și 800 de lei. Pescarii trag o ”toană”- la diverse adâncimi, cu setca între două bărci, plutind în aval pe Dunăre și apropiindu-se pe măsură de strâng plasa. De multe ori aceștia se încartiruiesc într-o tabără provizorie lângă malul apei, în zona de pescuit arondată, numită ”plaucă”.

Lasă un răspuns