În prim-plan

De azi se pescuiește cu năvodul în Rezervația Biosferei Delta Dunării

Începând de azi, 1 octombrie, setca cu ochiul mai mic de 70 mm și năvodul sunt permise pentru activitatea de pescuit comercial desfășurată pe întreg teritoriul RBDD.

Pescarii pot pune plase cu ochi mic, de până la 40 mm, și pe lacurile și canalele deltei, deși în zonele de litoral, acolo unde probabilitatea să captureze pui și adulți de sturion este una foarte mare au avut voie tot timpul anului, cu excepția perioadei de prohibiție. De azi, plasele se vor înmulți.

Din anul 2019, în ciuda raportărilor din ce în ce mai mici, pescuitul comercial în Delta Dunării cu setca este permis și pe timpul verii, dar folosind setci cu ochiul mai mare de 70 mm. La Dunăre și pe zonele litorale, sub pretextul capturării scrumbiei, autoritățile au îngăduit folosirea plaselor cu ochi mic, minim 32 mm, în ciuda faptului că migrația acestui pește încetează în luna iulie ceea ce pare un mod legal de a distruge peștele mic ce se prinde cu aceste ochiuri de plasă. Anul trecut, prin ordinul ministrului agriculturii, suprafața setcii s-a dublat și rezistența firului a crescut de trei ori.

Peste zecile de mii de plase, taliene și vintire deja existente se mai adaugă alte mii de setci și ave. ANPA vinde pe bandă rulantă mărci pentru sculele de pescuit, iar fenomenul a ajuns să nimicească populațiile piscicole. Mai toate plasele de pescuit sunt marcate, devenind astfel legale. Anul trecut s-au comercializat pentru diverse motive – furt, pierdere, distrugere; cca 19.000 de mărci care se plasează pe uneltele de pescuit comercial, la 2,7 lei bucata. Comparativ, în anul 2020 s-au vândut doar 5.000 de mărci.

Studiile specialiștilor sesizează decimarea peștelui, dar se propune pentru anul acesta mărirea cotei comerciale cu cea estimată din braconaj, respectiv 1.800 tone. Practic, se estimează că braconajul piscicol nu mai există, a fost eradicat.

Năvodul, o unealtă care prinde tot, este permis din nou, deși într-o variantă a ordinului de prohibiție nu mai exista, iar în alta folosirea acestuia era legată de nivelul apei de la Tulcea, fiind prohibit dacă apa ar fi scăzut sub cota de 80 cm. Anul acesta cu o cotă negativă record de 16 cm, autoritățile au stat în tribune uitându-se la spectacolul infestării și distrugerii. Mii de kilograme de pește a putrezit în scule. Nu s-a livrat ici măcar un comunicat de presă, ce să mai vorbim de controale: https://youtu.be/tRAuOJGsc9I

Ordinul de prohibiție în vigoare a eliminat și interzicerea reținerii femelelor de raci, perioadele de prohibiție ale acestora și dimensiunile minime de reținere. În Delta Dunării un singur pescar deține 720 de licențe pentru pescuit la specia rac.

Peste toate acestea, unele interdicții sunt insuficient explicate lăsând loc la interpretări subiective: (10) Se interzice pescuitul comercial în rețeaua de canale magistrale din sistemele hidroameliorative, de navigație și hidroenergetice și ramificațiile acestora, a căror lățime a luciului de apă este mai mică de 50 m. Cine știe ce înseamnă sistemele hidroameliorative, și care sunt acestea în Delta Dunării?!

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns